Urininkontinens

Urininkontinens, også kjent som ufrivillig urinlekkasje, er en tilstand der en person har problemer med å kontrollere urinstrømmen. Dette kan resultere i utilsiktet lekkasje av urin, enten i små mengder eller i mer alvorlige tilfeller, fullstendig tap av blærekontroll. Urininkontinens kan være både fysisk og emosjonelt belastende, og det kan påvirke en persons livskvalitet og selvtillit.

Det er flere typer urininkontinens som kan påvirke enkeltpersoner. Den vanligste typen er stressinkontinens, der lekkasje oppstår under fysisk aktivitet eller press på bukveggen, for eksempel når man hoster, nyser eller løfter tunge gjenstander. En annen type er tranginkontinens, der det oppstår plutselige og intense trang til å urinere, og personen har vanskelig for å holde tilbake urinstrømmen.

Overløpsinkontinens er en annen type der blæren ikke tømmes helt, noe som fører til at den stadig lekker små mengder urin. Det finnes også funksjonell inkontinens, som oppstår når en person ikke klarer å nå toalettet i tide på grunn av fysiske eller mentale begrensninger.

Årsakene til urininkontinens kan variere. Hos kvinner kan svakhet i bekkenbunnsmusklene etter fødsel eller overgangsalder spille en rolle. Hos menn kan prostataforstørrelse være en årsak. Andre faktorer som kan bidra til urininkontinens inkluderer overvekt, røyking, visse medisiner, urinveisinfeksjoner og nevrologiske lidelser.

For å diagnostisere urininkontinens vil helsepersonell ved Kalbakkenklinikken gjennomføre en grundig vurdering av pasientens symptomer og medisinske historie. Dette kan inkludere en fysisk undersøkelse, blodprøver, urinprøver og kanskje også en ultralyd eller cystoskopi for å undersøke blæren og urinveiene nærmere.

I tillegg til medisinsk behandling kan det være nyttig for pasienter å gjøre noen livsstilsendringer for å håndtere urininkontinens. Dette kan inkludere å opprettholde en sunn vekt, unngå mat og drikke som kan irritere blæren (for eksempel koffeinholdige drikker og krydret mat), og etablere gode toalettvane, for eksempel å gå på toalettet regelmessig og ikke holde seg for lenge.

 

Vi kan tilby blant annet: 

  • Medikamentell behandling
  • Botox behandling
  • Kirurgisk behandling

 

Ta kontakt med oss så hjelper vi deg videre

Send forespørsel om

Urininkontinens

Hvorfor Kalbakkenklinikken?

Spesialister

Kalbakkenklinikken sine legetjenester omfatter mange fagområder innen spesialisthelsetjenesten inkludert dagkirurgi. Vi har legespesialister i en rekke fagområder og kan tilby helsetjenester med kort ventetid. 

Kirurgi

Kalbakkenklinikken mener at du som pasient fortjener og bør ha rask legehjelp uten å måtte vente i flere timer for å få helsehjelp. Våre dyktige kirurger har lang erfaring, høy kompetanse og kunnskap. 

Fysikalsk behandling

Vi tilbyr kiropraktor, fysioterapeut, akupunktør og massør hos Kalbakkenklinikken. Vi har moderne apparater for trykkbølge-behandling og ultralyd-diagnostikk og følger opp pasienten fra A-Å.