Mellomøre kirurgi

Tympanoplastikk – operasjon i mellomøret

 

Tympanoplastikk er en samlebetegnelse for ørekirurgi som omfatter strukturer i mellomøret og oftest i kombinasjon med utboring av mastoidalprosessen.

Den vanligste grunnen til tympanoplastikk er kronisk otitt med koleasteatom. Dette er en tilstand hvor hud fra trommehinnen vokser inn i mellomøret og tinningbenet. Dette fører til destruksjon av ben og ofte også mellomøreknoklene. All hud må da fjernes og eventuelle skader repareres i form av mellomøreprotese og trommehinnerekonstruksjon. 

Formålet med operasjonen er å reparere eller erstatte trommehinnen, og å gjenopprette forbindelsen mellom trommehinnen og platen til stigbøylen. På denne måten kan lyden overføres fra trommehinnen til det indre øret. Dersom operasjonen omfatter øreben, kalles den ossikkelplastikk.

 

Stikke hull på trommehinnen (Paracentese)

Paracentese betyr å stikke hulle på veggen i et hulrom for å drene økt mengde væske. Behandling blir som oftest brukt ved punktering av trommehinnen for å skaffe avløp fra mellomøret. Kalbakkenklinikken gjør som regel operasjonen i lokal bedøvelse, men hos barn kan det blir brukt full narkose. Ved påvist mellomørebetennelse kan dette hjelpe.

Væsken i mellomøret kan redusere hørselen på øret som rammes, hos små barn kan dette i noen tilfeller forstyrre utvikling av normal hørsel dersom væsken vedvarer i mange måneder.

Ofte velger legen å legge inn dren i øret i samme seanse, slik at væsken kan fortsette å tømme seg ut fra mellomøret og videre til øregangen.

 

 

Innlegging av dren

Innlegging av dren i øret er en behandling som først og fremst benyttes i enkelte tilfeller hvor det har utviklet seg væske i mellomøret som ikke forsvinner av seg selv.

Væske i mellomøret går oftest over av seg selv innen et par måneder. Dersom væsken ikke forsvinner velger man i enkelte tilfeller å legge inn et øredren i trommehinnen slik at væsken kan renne ut gjennom drensåpningen.

Innlegging av dren i øret gjør at hørselen blir bedre og reduserer samtidig risikoen for at man utvikler ørebetennelse.

Send forespørsel om

Mellomøre kirurgi

Hvorfor Kalbakkenklinikken?

Spesialister

Kalbakkenklinikken sine legetjenester omfatter mange fagområder innen spesialisthelsetjenesten inkludert dagkirurgi. Vi har legespesialister i en rekke fagområder og kan tilby helsetjenester med kort ventetid. 

Kirurgi

Kalbakkenklinikken mener at du som pasient fortjener og bør ha rask legehjelp uten å måtte vente i flere timer for å få helsehjelp. Våre dyktige kirurger har lang erfaring, høy kompetanse og kunnskap. 

Fysikalsk behandling

Vi tilbyr kiropraktor, fysioterapeut, akupunktør og massør hos Kalbakkenklinikken. Vi har moderne apparater for trykkbølge-behandling og ultralyd-diagnostikk og følger opp pasienten fra A-Å.