Matvareallergi og -intoleranser

Tankemessig er det en tydelig forskjell på allergi og intoleranse, men i praksis er det ikke alltid like enkelt å vite hva som er forskjellen.

Matallergi gir gjennomgående akutte og raskt oppståtte plager. Matvareintoleranse gir derimot gradvis og mindre dramatisk utvikling av reaksjoner.

 

Hva er matallergi?

Matallergi er en reaksjon som oppstår når immunforsvaret oppfatter proteiner fra ulike matvarer som ukjent eller fremmed. Selv små mengder kan være nok til å utløse en allergisk reaksjon. I de mest alvorlige tilfellene utløser kroppen et allergisk sjokk, som i verste fall kan være livstruende. De vanligste matallergiene er kumelk, egg, hvete, soya, nøtter, fisk og skalldyr. Cøliaki er en autoimmun sykdom som gjør at du ikke tåler gluten. 

Vanlige symptomer ved matallergi er:
  • Kløe i munn og/eller hals
  • Diarè og løs avføring
  • Magesmerter
  • Oppblåsthet
  • Oppblussing av eksem eller elveblest
  • I verste fall pustebesvær

 

 

Hva er matintoleranse?

Motsetning til matallergi, er matintoleranse kroppens måte å si ifra om at den ikke tåler et bestemt stoff i maten vi spiser. Det kan også skyldes lav aktivitet av enzymer som skal bryte ned komponenter i maten. Symptomene på intoleranse er som oftest knyttet til hud eller mage- og tarmsystemet. Som regel må det til større mengder av matvaren for å utløse en reaksjon. Matintoleranse involverer ikke immunforsvaret.

Send forespørsel om

Matvareallergi og -intoleranser

Hvorfor Kalbakkenklinikken?

Spesialister

Kalbakkenklinikken sine legetjenester omfatter mange fagområder innen spesialisthelsetjenesten inkludert dagkirurgi. Vi har legespesialister i en rekke fagområder og kan tilby helsetjenester med kort ventetid. 

Kirurgi

Kalbakkenklinikken mener at du som pasient fortjener og bør ha rask legehjelp uten å måtte vente i flere timer for å få helsehjelp. Våre dyktige kirurger har lang erfaring, høy kompetanse og kunnskap. 

Fysikalsk behandling

Vi tilbyr kiropraktor, fysioterapeut, akupunktør og massør hos Kalbakkenklinikken. Vi har moderne apparater for trykkbølge-behandling og ultralyd-diagnostikk og følger opp pasienten fra A-Å.