Andre fordøyelsesplager

Irritabel tarmsyndrom (irritable bowel syndrome, IBS-symptomer) er en fellesbetegnelse for flere plager som har med tarm og fordøyelse å gjøre. Personer med irritabel tarmsyndrom kan ha magebesvær, selv om alle undersøkelser og prøver viser at kroppen er frisk. Typiske symptomer er magesmerter, oppblåsthet, forstoppelse eller diaré

Årsaken til IBS er fortsatt ukjent men symptomene kan ofte påvirkes av stress og hva vi spiser. Ca. 15% av Norges
populasjon rammes av denne tilstanden.

 

Konsultasjon med klinisk ernæringsfysiolog

 

Vi tilbyr et spesial tilpasset opplegg med vår kliniske ernæringsfysiolog, som vil hjelpe deg med å gjennomføre Lav-FODMAP dietten og oppnå et kosthold som lindrer symptomene samt gir deg de næringsstoffene du trenger for å fungere optimalt.

 

Utredning og behandling av Irritabel tarmsyndrom​

 

Når legen skal diagnostisere irritabel tarm, er det vanlig å gå gjennom din samlede sykehistorie, gjøre kroppslig undersøkelse og ta ulike tester for å utelukke andre underliggende årsaker til symptomene. Testene omfatter vanligvis blodprøver, avføringsprøver og gastroskopi eller koloskopi.

Det finnes ingen behandling for å bli kvitt IBS men det er mye man kan gjøre for å redusere symptomene og forbedre livskvaliteten.

 

Lav-FODMAP dietten

 

FODMAP er en forkortelse for fermenterbare oligo-, di-, og monosakkarider og polyoler. Dette er karbohydrater som tynntarmen kan ha vanskeligheter med å bryte ned og absorbere. En rekke studier har vist at de fleste med irritabel tarm opplever symptomlindring av lav-FODMAP-dietten

Lav-FODMAP dietten (IBS diett) anbefales å prøves ut i samråd med en ernæringsfysiolog. Første faste av dietten består av at man utelater alle matvarer med høy-FODMAP. 

Til slutt vil man oppnå et «skreddersydd» kosthold med symptomkontroll og minst mulige restriksjoner.

 

Vår ernæringsfysiolog hjelper deg – vi har kort ventetid og du trenger ikke henvisning

Send forespørsel om

Andre fordøyelsesplager

Hvorfor Kalbakkenklinikken?

Spesialister

Kalbakkenklinikken sine legetjenester omfatter mange fagområder innen spesialisthelsetjenesten inkludert dagkirurgi. Vi har legespesialister i en rekke fagområder og kan tilby helsetjenester med kort ventetid. 

Kirurgi

Kalbakkenklinikken mener at du som pasient fortjener og bør ha rask legehjelp uten å måtte vente i flere timer for å få helsehjelp. Våre dyktige kirurger har lang erfaring, høy kompetanse og kunnskap. 

Fysikalsk behandling

Vi tilbyr kiropraktor, fysioterapeut, akupunktør og massør hos Kalbakkenklinikken. Vi har moderne apparater for trykkbølge-behandling og ultralyd-diagnostikk og følger opp pasienten fra A-Å.