Sterilisering av menn

Sterilisering (vasektomi) er et enkelt, trygt og effektivt behandling for permanent prevensjon, og er den sikreste prevensjonsmetoden som er kjent.  Hvis du er helt sikker på at du ikke ønsker flere barn i fremtiden, kan sterilisering være et alternativ.

Inngrepet utføres hos urolog eller generell kirurg og har kort rekonvalesenstid. Sammenlignet med kvinnelig sterilisering, er sterilisering av menn enklere, mer effektiv og har færre komplikasjoner. En sterilisering kan også reverseres.

 

Operasjon 

En sterilisering (vasektomi) utføres som oftest i lokalbedøvelse, og tar mellom 20-30 minutter. Man er våken under hele prosedyren uten å kunne kjenne smerte. 

Det er mulig å få narkose og sove under hele operasjonen, men dette forekommer nokså sjeldent.

Kirurgen legger et lite snitt på pungen, lokaliserer sædlederen som deretter hentes frem og deles. Det fjernes en bit av lederen og endene sys tett for å hindre at de gror sammen.

Samme prosedyre gjentas på den andre sædlederen. Dersom det ikke har vært noen form for kirurgi i pungen tidligere, er operasjonen som oftest enkel og utført i løpet av en halvtime. Vevsbitene sendes til laboratoriet for undersøkelse slik at vi får en bekreftelse på at sædlederen er delt.

 

Slik forbereder du deg til sterilisering

Barber pungen dagen før operasjonen. Dette er for å hindre at hår kommer i operasjonssårene, noe som kan føre til infeksjon. Før inngrepet må du informere oss om du bruker blodfortynnende medisiner. Du må undertegne et egenerklæringsskjema. Du kan kjøre bil både før og etter operasjon.

 

Dette tar du hensyn til etter inngrepet

Dagen etter steriliseringen skal du dusje med bandasjen som ble satt på etter inngrepet. Etter dusjen skifter du den våte bandasjen til en ny bandasje som du får med deg fra oss. Sårkantene skal være rene. Hvis du oppdager puss eller synes noe ser unormalt ut tar du kontakt med oss. Hevelse og misfarging er normalt, og dette vil gå over av seg selv. Stingene løser seg opp og faller av etter cirka 2-3 uker. De første 3-4 uker må du være forsiktig med tunge løft. I noen få tilfeller kan stingene bli sittende i opptil 4 uker.

Ejakulering og orgasme vil foregå helt likt etter sterilisering, men ejakulasjonen vil se noe klarere ut da den ikke lenger inneholder sædceller.

Det kan ligge igjen sædceller i sædlederen, så det er viktig å gjennomføre en sædanalyse etter 3 måneder før man slutter med andre prevensjonsmidler. Du får med deg en rekvisisjon til dette, der det står forklart hvor og hvordan denne prøven skal leveres. Det er ikke uvanlig at denne prøven må gjøres flere ganger med en måneds mellomrom fordi det fortsatt er rester av sædceller i sædlederen.

 

Send forespørsel om

Sterilisering av menn

Hvorfor Kalbakkenklinikken?

Spesialister

Kalbakkenklinikken sine legetjenester omfatter mange fagområder innen spesialisthelsetjenesten inkludert dagkirurgi. Vi har legespesialister i en rekke fagområder og kan tilby helsetjenester med kort ventetid. 

Kirurgi

Kalbakkenklinikken mener at du som pasient fortjener og bør ha rask legehjelp uten å måtte vente i flere timer for å få helsehjelp. Våre dyktige kirurger har lang erfaring, høy kompetanse og kunnskap. 

Fysikalsk behandling

Vi tilbyr kiropraktor, fysioterapeut, akupunktør og massør hos Kalbakkenklinikken. Vi har moderne apparater for trykkbølge-behandling og ultralyd-diagnostikk og følger opp pasienten fra A-Å.