Lyskebrokk

Hva er lyskebrokk?

Lyskebrokk forekommer hos under 10% av befolkningen. Lyskebrokk er definert som svikt i innerste muskel/bindevev i bukveggen og dannelse av en brokksekk i lyskekanalen. Det finnes naturlige svakheter i bukveggen ved lyskekanalen der sædlederen med tilhørende blodkar (funiculus) og et ligament (livmorbånd) hos henholdsvis menn og kvinner ligger.
Selve brokksekken kan inneholde fett fra innsiden eller utenfor bukhinnen med eller uten tarm. Menn er mer enn 5 ganger mer utsatt for å utvikle lyskebrokk enn kvinner, og man har sett en genetisk assosiasjon i risiko for utvikling av slike brokk innad i familier, men lyskebrokk kan også oppstå selv om ingen i familien har dette.

 

Symptomer fra lyskebrokk

Det er individuelt hvilke plager man kan få. Noen har ingen plager av lyskebrokket, bortsett fra en kul i lysken. Andre derimot, kan oppleve smerter med eller uten kul i lysken. Smertene kan være tilstede ofte eller sjeldent. Smerter kan utløses ved fysisk aktivitet, ved spesielle stillinger (feks sitte lenge i bil eller bøye seg fremover). I noen tilfeller også uten at man har foretatt seg noe spesielt.
Smerten/ubehaget ligger oftest i lysken og kan stråle ned i pungen eller kjønnslepper. Smerten kan også stråle opp mot magen eller nedover mot innsiden av låret. I de fleste tilfeller forsvinner smerten/ubehaget hvis pasienten legger seg ned og får dyttet brokket forsiktig inn igjen. I sjeldne tilfeller kan brokket feste seg ute slik at det ikke lar seg gjøre å dytte det inn igjen. Denne tilstanden krever øyeblikkelig hjelp for pasienten.

 

Kikkhullsoperasjon

Fleste med lyskebrokk blir operert med kikkhull metode i full narkose. Fordelen med kikkhulls-metoden er at kirurgen får god oversikt over lysken fra innsiden og kan finne ut om vedkommende har lårbrokk under samme prosedyre. Kikkhulls-operasjon gir en klar fordel ved at residiv faren for lyskebrokk er liten (tilsvarende åpen operasjon), den gir mindre fare for langvarige smerter og kortere rekonvalesens (raskere tilheling og fortere tilbake til jobb). Kikkhulls-teknikken er optimal for å gjennomføre brokkoperasjon når lyskebrokk finnes på begge sider samt for å operere tilbakevendende lyskebrokk etter tidligere åpen brokkplastikk.

Send forespørsel om

Lyskebrokk

Hvorfor Kalbakkenklinikken?

Spesialister

Kalbakkenklinikken sine legetjenester omfatter mange fagområder innen spesialisthelsetjenesten inkludert dagkirurgi. Vi har legespesialister i en rekke fagområder og kan tilby helsetjenester med kort ventetid. 

Kirurgi

Kalbakkenklinikken mener at du som pasient fortjener og bør ha rask legehjelp uten å måtte vente i flere timer for å få helsehjelp. Våre dyktige kirurger har lang erfaring, høy kompetanse og kunnskap. 

Fysikalsk behandling

Vi tilbyr kiropraktor, fysioterapeut, akupunktør og massør hos Kalbakkenklinikken. Vi har moderne apparater for trykkbølge-behandling og ultralyd-diagnostikk og følger opp pasienten fra A-Å.