Hva er hårtap?

En av de vanligste lidelsene som dermatologer diagnostiserer og behandler, er hårtap, medisinsk kjent som alopecia. Hårtap (alopecia) kan påvirke bare hodebunnen eller hele kroppen, og det kan være midlertidig eller permanent. Hårtap er en vanlig bekymring, som rammer omtrent 67 % av menn og 24 % av kvinner.

Tegn og symptomer på hårtap kan omfatte:

Årsaker til hårtap

Folk mister vanligvis 50 til 100 hårstrå om dagen. Dette er ofte ikke merkbart, fordi nytt hår vokser ut samtidig. Hårtap skjer når nytt hår ikke erstatter håret som har falt ut.

Hårtap er vanligvis knyttet til en eller flere av følgende faktorer:

De fleste tilfeller av skallethet skyldes genetikk (mannlig eller kvinnelig mønsterhårtap). Denne typen hårtap kan ikke forebygges.

Hårtap kan også utvikle seg andre steder enn hodebunnen

Selv om hårtap vanligvis påvirker hodebunnen, kan noen tilstander føre til hårtap på andre områder av kroppen:

Symptomer og andre tegn på hårtap

Selv om mindre hår ofte er det eneste tegnet på hårtap, kan noen oppleve symptomer og andre tegn. Du kan ha hårtap sammen med:

Tegnene og symptomene du utvikler, avhenger av årsaken til hårtapet.

Hårtransplantasjonsbehandling

Den vanligste årsaken til hårtap er androgen alopecia (AGA), også kjent som mannlig mønsterhårtap (MPHL) og kvinnelig mønsterhårtap (FPHL). Personer med androgen alopecia opplever miniatyrisering av hårsekkene i utsatte områder av hodebunnen. Hårtransplantasjon er en stadig mer populær, pålitelig og effektiv kirurgisk behandling for å håndtere alopecia for de som ikke har suksess med medisinske behandlinger. Hårtransplantasjon er en poliklinisk prosedyre utført under lokalbedøvelse, der striper av hår fra occipitalområdet deles inn i individuelle hårsekker. De transplanterte hårsekkene plasseres deretter i mottakerområder, hvor håret vokser over de neste 3 til 6 månedene. Det er klinisk bevist at håret vil vokse så lenge det var genetisk programmert til å vokse basert på hvor det ble hentet fra, ikke hvor det ble plassert. Ny teknologi og bruk av follikulære enhetsgraft har gjort denne prosedyren mer effektiv. Muligheten til å gi et svært naturlig utseende har fått flere skallede menn og kvinner til å velge denne kirurgiske løsningen. Androgen alopecia er den mest utbredte tilstanden behandlet med denne metoden, selv om personer som har opplevd ansiktstraumer, brannskader og andre typer alopecia også kan dra nytte av teknikkene. Ideelle kandidater for hårtransplantasjon er de med stabil androgen alopecia og tilstrekkelig hårreservoir for transplantasjon. Risikoen ved hårtransplantasjon er minimal, og suksessraten er vanligvis høy for riktig vurderte og screenede pasienter.

Hvorfor etterbehandling er like viktig som selve prosedyren

Dager og uker etter hårtransplantasjonen er avgjørende for å sikre at de transplanterte hårsekkene fester seg i hodebunnen, fremmer heling og hindrer infeksjon. Riktig etterbehandling (inkludert en spesialisert første og tredje vask) skaper det optimale miljøet for nytt hårvekst. Her er våre ekspert-tips for å stimulere optimale resultater fra prosedyren:

  1. Hold deg hydrert! Drikk rikelig med vann før og etter operasjonen, siden god hydrering støtter helingsprosessen.
  2. Sov riktig Etter en hårtransplantasjon er det viktig å sove med hodet hevet for å minimere hevelse. Støtt hodet med puter for å hindre rulling. Sov på ryggen, ettersom å sove på magen eller siden kan legge press på de transplanterte områdene.
  3. Unngå kjøring i minst 24 timer Dersom du har hatt sedasjon under hårtransplantasjonen, unngå å kjøre i minst 24 timer.
  4. Unngå trening For å støtte riktig gjenoppretting, unngå trening eller anstrengende aktiviteter som kan øke hjertefrekvens og blodtrykk.
  5. Unngå alkohol Alkohol kan dehydrere deg og øke blodtrykket, noe som hindrer helingsprosessen.
  6. Unngå hodeplagg I den innledende gjenopprettingsfasen, unngå hodeplagg som kan gni mot eller stresse de transplanterte områdene.
  7. Hold deg unna solen Direkte sollys kan være skadelig for den helende hodebunnen.

Les mer om Hårtransplantasjon og metodene vi bruker hos Kalbakkenklinikken